PORA NA POMIDORA


Po powrocie z urlopu wpadłam od razu do kuchni. Cały mój czas i uwagę
pochłonęły pomidory, a dokładnie ich suszenie.
W prawdzie można kupić suszone pomidory, ale nie są one tak smaczne
jak te zrobione przeze mnie.
Smakują całej mojej rodzinie, dlatego co roku suszę kilkadziesiąt kilogramów.


 Jest to bardzo żmudny proces, bo jeden wsad do piekarnika suszy się
około 5-7 godzin w temperaturze 90-100 stopni.
Za to potem  to uczta dla podniebienia.


Przepis
Pomidory LIMA przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, do każdej połówki
wsypać szczyptę cukru i soli, ułożyć na blasze, włożyć do piekarnika
i cierpliwie czekać aż się ususzą. Potem obtoczyć mieszanką ziół
/bazylia, tymianek, oregano/ i ziarnami słonecznika, ułożyć ciasno w
słoiczku,
do każdego włożyć  2-3 ząbki czosnku, zalać ciepłym olejem
słonecznikowym,  pasteryzować ok. 5min. i gotowe.


 Życzę wszystkim podejmującym się tego zadania cierpliwości i smacznego.


Ten wpis został opublikowany w wtorek, 17 września 2013. Możesz śledzić odpowiedzi w tym wątku za pomocą RSS 2.0. Możesz zostawić odpowiedź.

Jedna odpowiedź w “PORA NA POMIDORA”

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, może kiedyś się skusze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawione komentarze. Zapraszam ponownie